Nuffnang

Tuesday, November 27, 2007

Lega.... web dah siap

Lega……….

Susah rupanya yer nak buat lama web yang cantik. TA ada macam-macam idea, tapi sebab ilmu dalam bidang buat template in kosong, jadi main amik jer template yang dioffer orang. TA tau laman web ini tak kemas, tapi TA dah penat sangat buat ni. Lagi pula TA hanya pakai dial up, tak sanggup dah TA nak gua lagi, nanti banyak lagi yang TA kena bayar. Rumah TA pakai home prepaid dan internet pun prepaid. Nasib baik masa kerja dulu ada sikit simpanan, jadi dapatlah guna simpanan tu. Tapi lepas ni TA mesti nak guna banyak duit lagi. Nak cari kerja, nak pergi interview semua pakai duit, kalau dapat KPLI legalah sikit hati TA ni.

Tapi TA kena ingat slogan TA, tak boleh putus asa, dan di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Bak kata orang nak seribu daya, tak seribu dalih.

Kalau nak komen pasal blog ni, janganlah komen teruk sangat yer, TA akan improve dari masa ke semasa. Tapi sebab nak buat cantikkan blog ni, dah lama TA tak menaip.

Oh yer, sebenarnya banyak laman web yang offer free template yang pengguna lain boleh download dan guna. Cuba google jer.

Sementara isi masa menganggur ni, TA tgh belajar memandu kereta untuk dapat lesen. TA tak berapa minat pandu. Tadi petang belajar pandu kereta abah, Nissan tahun 80 an kot, jauh beza dengan kereta kancil. Besar dan agak sukar dikawal. Last-last TA gaduh dengan abah sebab buat TA hampir langgar pokok. Sian abah TA. Abah TA pun satu, naper lah garang and gabra sangat ajar TA. Tapi Abah, macam mana pun TA amat sayang abah. Jangan serik yer ajar TA. Ala anak abah, mestilah ikut perangai abah. J

Ini gambar kereta abah saya. Kat tepinya ampaian baju. Maaflah yer, ini jer gambar yang elok yang TA ada.



Sunday, November 25, 2007

lagu Ke-6 : Beautiful by Christina Aguilera




Spoken:
Don't look at me

Every day is so wonderful
And suddenly, i saw debris
Now and then, I get insecure
From all the pain, I'm so ashamed

I am beautiful no matter what they say
Words can't bring me down
I am beautiful in every single way
Yes, words can't bring me down
So don't you bring me down today

To all your friends, you're delirious
So consumed in all your doom
Trying hard to fill the emptiness
The piece is gone left the puzzle undone
That's the way it is

You are beautiful no matter what they say
Words can't bring you down
You are beautiful in every single way
Yes, words can't bring you down
Don't you bring me down today...

No matter what we do
(no matter what we do)
No matter what they say
(no matter what they say)
When the sun is shining through
Then the clouds won't stay


And everywhere we go
(everywhere we go)
The sun won't always shine
(sun won't always shine)
But tomorrow will find a way
All the other times

'cause we are beautiful no matter what they say
Yes, words won't bring us down, oh no
We are beautiful in every single way
Yes, words can't bring us down
Don't you bring me down today

Don't you bring me down today
Don't you bring me down today

Lagu Ke-5: Graduation ( Vitamin C)





And so we talked all night about the rest of our lives
Where we're gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same
But when we leave this year we won't be coming back
No more hanging out cause we're on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now cause you don't have another day
Cause we're moving on and we can't slow down
These memories are playing like a film without sound
And I keep thinking of that night in June
I didn't know much of love
But it came too soon
And there was me and you
And then we got real blue
Stay at home talking on the telephone
We would get so excited and we'd get so scared
Laughing at ourselves thinking life's not fair
And this is how it feels

[1] - As we go on
We remember
All the times we
Had together
And as our lives change
Come Whatever
We will still be
Friends Forever

So if we get the big jobs
And we make the big money
When we look back now
Will our jokes still be funny?
Will we still remember everything we learned in school?
Still be trying to break every single rule
Will little brainy Bobby be the stockbroker man?
Can Heather find a job that won't interfere with her tan?
I keep, I keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly
And this is how it feels

[Repeat 1]

La, la, la, la:
Yeah, yeah, yeah
La, la, la, la:
We will still be friends forever

Will we think about tomorrow like we think about now?
Can we survive it out there?
Can we make it somehow?
I guess I thought that this would never end
And suddenly it's like we're women and men
Will the past be a shadow that will follow us 'round?
Will these memories fade when I leave this town
I keep, I keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly

[Repeat 1 (3x)]
Disclaimer ; I forgot from which site I get all the lyrics, and thank you for uploader in youtube. 

Lagu Ke-4: Through The Rain




When you get caught in the rain
With nowhere to run
When you’re distraught
And in pain without anyone


And you feel so far away
And you just can't find you way home
you can get there alone
it's okay
once you say
I can make it through the rain
I can stand up once again
On my own and I know
That I’m strong enough to mend
And every time I feel afraid
I hold tighter to my faith
And I live one more day
And I make it through the rain

And if you keep falling down
Don’t you dare give in
You will arise safe and sound
So keep pressing on steadfastly
And you’ll find what you need to prevail
Once you say

I can make it through the rain
I can stand up once again
On my own and I know
That I’m strong enough to mend
And every time I feel afraid
I hold tighter to my faith
And I live one more day
And I make it through the rain

And when the wind blows
And shadows grow close
Don’t be afraid
There’s nothing you can’t face
And should they tell you
You’ll never pull through
Don’t hesitate
Stand tall and say
Yeah yeah yeahhhh

I can make it through the rain
I can stand up once again
On my own and I know
That I’m strong enough to mend
And every time I feel afraid
I hold tighter to my faith
And I live one more day
And I make it through the rain

I can make it through the rain
Can stand up once again
And I'll live one more day, and I
I can make it through the rain
Oh yes, you can
You’re gonna make it through the rain.

Lagu Ke-3: Words



Smile
An everlasting smile
A smile can bring you near to me
Don't ever let me find you wrong
Cause that would bring a tear to me
This world has lost it's glory
Lets start a brand new story
Now my love
You think that I don't even mean
A single word I say
It's only words
And words are all I have
To take your heart away
Talk In everlasting words
And dedicate them all, to me
And I will give you all my life
I'm here if you should call to me
You think that I don't even mean, a single word I say
It's only words
And words are all I have
To take your heart away
It's only words
And words are all I have
To take your heart away
Da da da da da da da
Da da da da da da da da da da 2X
his world has lost it's glorLet's start a brand new story,Now, my love
You think that I don't even mean, a single word I sayIt's only words
And words are all I have
To take your heart away
It's only words
And words are all I have
To take your heart away
It's only words
And words are all I have
To take your heart away

lagu ke2: Father and Son

Penyanyi asal adalah Cat Steven yang kini dikenali sebagai Yusuf Islam. Lagunya best dan menyayat hati




It's not time to make a change
Just relax
Take it easy
You're still young
That's your fault
There's so much you have to know
Find a girl, settle down
If you want, you can marry
Look at me
I am old
But I'm happy
I was once like you are now
And I know that it's not easy
To become when you've found
Something going on
But take your time
Think a lot
Think of everthing you've got
For you will still be here tomorrow
But your dreams may not
How can I try to explain?
When I do
It turns away again
And it's always been the same
Same old story
From the moment I could talk
I was ordered to listen
Now there's a way, and I know
That I have to go away
I know, I have to go
It's not time to make a change
Just sit down
and take it slowly
You're still young
That's your fault
There's so much you have to go through
Find a girl, settle down
If you want, you can marry
Look at me
I am old
But I'm happy
All the times, that I've cried
Keeping all the things I knew inside
And it's hard
But it's harder to ignore it
If they were right
I'd agree
But it's them
They know
Not me that I have to go away
I know, I have to go

Saturday, November 24, 2007

>Stay the same by Joey McIntyre






Chorus
Don't you ever wish you were someone else,
You were meant to be the way you are exactly.
Don't you ever say you don't like the way you are.When you learn to love yourself, you¹re better off by far.
And I hope you always stay the same,cuz there¹s nothin' 'bout you I would change.

Verse
I think that you could be whatever you wanted to be
If you could realize, all the dreams you have inside.
Don't be afraid if you've got something to say,
Just open up your heart and let it show you the way.

Chorus

Bridge

Believe in yourself.
Reach down inside.
The love you find will set you free.
Believe in yourself, you will come alive.
Have faith in what you do.
You'll make it through.

Chorus

Belajar Bahasa Inggeris Dengan Lagu.

Cara saya belajar bahasa Inggeris adalah melalui lagu. Sebabnya berapa ramai antar kita suka dengar lagu English, tapi tak faham maksud? Jadi untuk itu, saya akan tunjukkan lagu yang sesuai diketahui dan dihafali untuk memudahkan kita belajar B.Inggeris.

Kat sini, saya akan bagi link Streaming sama ada Youtuea atau link lain untuk lagu tu. Saya juga akan post kan lirik lagu tu. Sebabnya, kalau kita dah biasa ikut ayat lagu, lama-lama kita akan biasa dengan struktur ayat dan kita pun boleh mempraktikkan sebutannya.

Saya tau, kalau streaming media, pembaca tak leh download jadi mp3, dengar kat computer dan setiap kali nak dengar kena buka internet. Tapi tau tak pembaca boleh download apa jua yang kalian tengok di Youtube? Nanti saya terangkan dan kalau lebih advance, boelh tukar format flv kepada mp3. Nak tau? Klik pada artikel saya, mendownload dari youtube.

Saya tak boleh bagi beri direct link untuk download, maaf.

Jenis-Jenis Pendapatan



I got this form www.mydebtfreegoal.com

If you do a one-time job, sale or perform a contract, you get paid once and the income stops there.

If you do a normal 9 to 5 job, you will continue to get paid as long you continue to work for your employer. This is the type of income that the majority of workers "enjoy." You are only paid as long as you continue working. You stop working and the bank account dwindles.


The third type of income is the residual income where you are paid even after you have stopped working. For example, you wrote a book and as long as your book continues to sell, you will continue to receive royalty income for a work done once.



Terdapat tiga jenis pendapatan

1. One time job/ kerja sekali sahaja
Contoh ialah jualan, atau menerima kontrak untuk memebuat sesuatu. Pendapatan seperti ini tidak berterusan, dan setelah anda membuat jualan atau menyelesaikan kontrak anda, pendapatan anda akan terhenti, jadi untuk meneruskan pendapatan, anda perlu membuat jualan lagi atau menerima kontrak baru

2. Kerja biasa, seperti 9 – 5 petang atau ikut shift. Anda akan terus mendapat gaji selagi amna anda terus bekerja di situ. Pendapatan biasa yang selalu dilakukan oleh kebanyakan orang, Tetapi gaji akan berkurang jika anda tidak berkerja atau terhenti apabila anda tidak bekerja.

3. Residual Income / Pendapatan berterusan
Di sini anda akan tetap mendapat pendapatan walaupun anda telah berhenti kerja. Contoh anda menulis buku, dan selagi mana buku anda dibeli oleh orang, anda akan menerima bayaran berterusan (royalty). Contoh lain penciptaan software, lirik lagu dan pelbagai lagi.

>Sebab- Sebab Pengangguran

Selalunya, kita dengar pendapat daripada pakar yang bukan penganggur mengatakan mengapa terdapat ramai penganggur di Malaysia, tapi di sini biarlah penganggur sendiri beritahu mengapa gagal dapat pekerjaan.

Sepanjang hampir dua tahun TA jadi penganggur, TA pergi lebih daripada 30 temuduga. Betul tak tipu. TA orang Johor, tapi dah banyak kali gak TA turun KL semata untuk pergi temuduga. Bayangkan berapa banyak wang bapa TA habiskan untuk TA cari kerja. TA pernah temuduga untuk bank, call centre, syarikat sekuriti dan kilang gak.

Beberapa kali TA diberitahu yang TA lepas temuduga pertama, dan akan dipanggil ke temuduga kedua, tapi mana silapnya, tunggu punya tunggu, tak dapat gak. TA dah empat kali pergi government test, satu lepas, tapi tak dipanggil temuduga pun ( test bulan 8), itu memnag dijangka pun sebab government sekarang memang susah nak dapat.. Untuk pengetahuan, TA dah pergi test KPLI dua kali, lepas sekali dan tengah tunggu keputusan temuduga. DPLI sekali, gagal. Pernah mohon jadi guru ganti, mohon melalui PPD, tapi tak dapat. Sebelum ni, TA ada jadi guru ganti tapi sebab rekomen orang. TA amat bersyukur dan banyak pengalaman TA timbajadi guru ganti di situ.

Kat sini TA senaraikan antara sebab utama tak dpat kerja

1. kerja untuk pemegang ijazah tak banyak.
Betul ke? Kalau macam itu susahlah.

2. memilih kerja?
Mungkin betul untuk sesetengah orang, tapi percayalah, nak dapat kerja kerani pun susah. Bila mereka tau TA pegang ijazah, mereka rasa over qualified and the result you fail to get the job. Jadi ada kerja, jagalah kedai orang.

3. Rezeki / luck?
TA tau setiap orang ada rezeki masing- masing tapi bayangkan betapa penatnya seorang pengganggur mencari kerja. Bayangkanlah dah banyak pergi temuduga, tapi tak dapat. Tapi sesetengah orang senang pula rezekinya. . Tapi sebagai seorang Muslim, TA tak boleh percaya pada luck atau pun bad luck. Yang penting TA tak boleh give up.

4. salah pilih kos
Saya tak tau nak komen, tapi saya selalu dengar tak semestinya nanti kita akan bekerja mengikut jurusan yang kita belajar. Kalaulah kos itu dah dikatakan tak relevan masa kini, bukankah suatu tindakan perlu diambil, seperti kurangkan pengambilan pelajar untuk kos tersebut atau buatlah sesuatu agar kos itu menjadi relevan.

Kat sini, saya terpaksa beritahu, kalau pelajar itu tahu bahawa kos mereka akan menghadapi kesukaran untuk dapat kerja, anda perlu cari skill tambahan, seperti skill computer, atau amik lesen jual insurans. Ia akan menolong pada masa depan. Itulah yang saya nyesal. Patutnya saya amik kesempatan masa belajar dahulu untuk pelajar banyak skill, tapi saya terlepas peluang itu.

5. Lemah Bahasa Inggeris
Ini saya amat percaya dan akui. Masalahnya saya selalu jumpa ramai graduan melayu boleh tulis English dengan baik, tapi bab speaking kurang sikit. Saya pun lemah dalam bahsa inggeris, dan grammar saya pun lintang pukang. Hampir 90% temuduga yang saya pergi dalam bahasa inggeris, walaupun tak berepa fluent, tapi saya boleh cakap bahasa Inggeris. Sebabnya saya ada kawan baik dari negara China, kami selalu cakap dalam English.

Saya pernah temuduga untuk call centre, sebab bahasa inggeris saya kurang power, saya tak dpat jadi customer service officer, tapi hanya sebagai operator yang amik customer demands. Dan setiap customer pun kena cakap benda yang sama. Tak apalah, sekurangnya saya kerja tiga bulan di situ. Saya berhenti sebab habis kontrak dan kerana masalah peribadi dengan kakak ipar. Masa saya beri surat berhenti, penolong supervisor saya cakap, jangan berhenti, tapi sebab masalah dengan kaka ipar sendiri, saya pun berhenti.

Masa di tempat kerja itu, saya lihat ramai orang ynag muda daripada saya tapi dpat bekerja sebagai officer dan mereka taka da degree pun. Sebabnya English mereka amat baik dan mereka bekerja keras. Malunya saya dengan mereka, saya umur 24, ada ijazah, tapi gagal dapat kerja ynag baik.

6. Kurang keyakinan
Saya tak tau pada orang lain, tapi saya cuba jawab persoalan dengan baik semasa diajukan soalan hingga pernah sekali temuduga, mereka tanya saya, masa nganggur buat apa kat rumah? Saya jawab saya baca buku, Contoh? Saya baca buku Robert Kiyosaki, rich dad, poor dad. Kami siap borak pasal buku dan saya rasa saya dah buat good impression pada penemuduga tu. Tapi, agaknya rezeki saya bukan di situ, saya tetap gagal.

Sekarang saya tak tau bagaimana saya nak menghadapi temuduga lagi. Saya betul-betul dah hilang keyakinan. Kalau lepas ni, saya gagal dpat KPLI, saya akan bermula daripada bawah. Tak kisahlah. Saya ada hutang yang perlu dibayar dan dahlah saya satu-satunya anak yang masuk univereiti, tapi susah dapat kerja> saya yakin dengan rezeki Allah. Allah maha Pengasih, Dia maha Mengetahui dan saya pula tak boleh give up.

Penganggur? Jangan Mengalah

TA adala seorang penganggur dan TA terpaksa akui dengan pahit bahwa, sebahagian besar sebab TA tak dapat kerja adalah datang daripada TA sendiri. Tapi bukan 100%. Ada sebab dan faktor lain juga. Tapi dalam keadaan begini, TA tak perlu menunding jari pada sesiapa dan menyalahkan mana-mana pihak. Sebabnya ia adalah satu fenomena pada masa kini dan apa yang penting adalah mengatasinya dan bagi diri TA, TA jangan mengaku kalah dan perlu mencari jalan agar TA dapat mencari rezeki untuk diri TA, dan masa depan TA. Kalau pun TA nak salahkan sesiapa, apa akan TA dapat?

Kalau TA tak boleh dapat rezeki melalui pekerjaan biasa, TA carilah jalan lain. Bumi ini luas, apa yang TA perlu buat adalah think out of the box ( berfikir keluar dari kotak) dan berusaha.
Dan inilah yang TA sedang usahakan. Laman web. TA amat berminat dengan hal perkembangan diri, perhubungan anatarabangsa dan pengurusan harta. TA amat berminat dengan sesuatu yang berfaedah semua dan TA nak berkongsi dengan semua dengan ilmu yang TA dapat. Lagipun TA amat gemar membaca, mencari ilmu dan mendengar pendapat orang lain. Dan TA sendiri dah buat banyak kajian, yang internet dan melalui blog, pengguna boleh mendapatkan pendapatan. TA sedar jalan ini tak akan mudah dan banyak halangan akan ditempuhi, tapi TA tidak mahu mengalah

TA pernah dengar orang cakap, ijazah hanyalah segulung kertas, tapi apa yang penting
ialah apakah yang diperolehi daripada proses mendapatkan kertas itu. TA mengambil masa 5 tahun sebelum medapat ijazah dan menganggur selama setahun dua bulan sebelum mendapat kerja pertama. Itupun atas ihsan orang lain.

Tapi kena selalu ingat tiada perkara yang mudah dalam dunia ini, opp silap, perkara yang paling mudah dalam dunia ini adalah menjadi susah, tapi untuk menjadi senang, amatlah susah. Klaau orang lain bekerja 8 jam sehari mengadap computer, pelanggan, mesyuarat dan membuat pelbagai kerja lain untuk mendapatkan gaji bulanan, TA terpaksa bekerja sendiri, mengkaji dan dalam yang sama berperang dengan diri sendiri, bertanya pada diri, adakah ni berbaloi? Adakah aku akan mendapat income? Kan susah? Tapi TA selalu sematkan dalam hati di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

TA pilih ini kerana TA amat berminat membaca, menulis dan internet, jadi TA pilih cara ini. Ta akan cari topic yang TA minat dan buat kajian dan akan sampaikan balik dalam bahasa yang mudah untuk pelawat laman web TA. Untuk dua bulan pertama ini, usaha ini nampak tak berbaloi dan kadang-kala TA rasa give up, tapi TA perlu buat sesuatu. TA selalu set dalam fikiran, tiada yang mudah dalam kehidupan. Kalau orang lain bekerja 8 jam sehari dan mendapat pendapatan yang stabil, TA perlu bekerja lebih kuat sebab pendapatan TA tak tentu lagi. Dan TA tak nak mengalah pada keadaan.

Untuk kawan lain yang dalam situasi yang sama, jangan mengalah. Cuba cari perkara yang anda minat dan usahakan dari situ. TA juga tetap cari kerja lain kerana TA tak tau sama ada apa yang TA usahakan ini akan berhasil atau tidak. Tapi selagi kita tak cuba, selagi itulah kita tak tau. TA juga baru pos permohonan untuk SLAB dan TA tengah tunggu keputusan temuduga KPLI.

Tapi perlu diingat setiap apa yang diusahakan semuanya mestilah kerana Allah, ikhlas dan kena berusaha betul- betul. Jangan buat sambil lewa sahaja atau seperti melepaskan batuk di tangga, tak gunalah macam tu. Sebab tu hasil susah nak dapat sebab tak bersungguh. Semalam TA poskan borang SLAB dan TA cakap pada mak. “ mak macam mana yer kalau gagal?” mak TA jawab, “ tak apa, sekurangnya TA dah berusaha, dapat atau tak, semua urusan Allah”.

Dalam keadaan macam ini, TA selalu rasa tak puas hati, sebab kenapa sesetengah orang lebih senang kehidupannya berbanding orang lain. Dan jawapannya
1. Mana kita tau kehidupan orang itu lebih senang daripada kehidupan kita, mngkin dia ada masalah lebih besar dari kita, tapi kita yang tak tau.
2. Mungkin orang itu lebih berusaha lebih keras daripada kita, jadi dia dapat apa yang dia berhak.
3. setiap kejadian yang berlaku pasti ada sebabnya dan hikmahnya. Allah tidak akan menguji hambanya kecuali Allah tahu bahawa hamba-Nya itu mampu menghadapinya. (hadis)

Dalam Islam, pun tidak dibenarkan orang Islam untuk mengalah. Contoh terhebat, Nabi Muhammad, (s.a.w), sebelum beliau mendapat kejayaan, selama beberapa tahun beliau berdakwah di Mekah, tapi Rasullah (s.a.w) hanya mendapat beberapa pengikut sahaja. Tapi Rasullah tidak pernah putus asa, dan tetap dengan iman yang kuat, meneruskan dakwah, lagilah dengan cabaran dan tentangan yang hebat , tapi sedikit pun tak melunturkan semangat baginda, malah Baginda semakin tabah dan berusaha. Lihat sekarang kejayaannya, berbilion umat Islam di bumi ini dan Islam berjaya berkembang.


Ingatlah pepatah melayu
Berakit-rakit dahulu, berenang-renang ke tepian,
Bersakit-sakit dahulu, bersenag-senang kemudian.

TA suka tengok cara orang dapat duit. Sebenarnya, banyak cara kita boleh dapat duit. Tapi nasihat yang TA selalu dapat, usahakan minat anda. Contoh anda amat minat mengait, jadi jadikan kaitan anda sebagai sumber rezeki anda. Tapi datang pula soalan ini, bagaimana nak jual? Ada ke orang nak beli? Tambah perit bila ada orang mempersendakan apa yang kamu buat. Ala, ada ijazah tak guna, kerja mengait gak.

Tapi satu soalan perlu difikirkan. Bagaimana kejayaan seseorang diukur?
Bagi amatan TA, kekayaan luaran yang menjadi ukuran. Contohlah, TA pemegang ijzah, tapi tak mampu beli kereta, tapi jiran TA yang hanya bekerja sebagai pekerja industri ( operator kilang) dah ada kereta. Maka, TA akan jadi bahan sindiran dan perbualan.

p/s: TA mungkin akan kerja kilang kalau KPLI gagal, SLAB gagal dan tak dapat kerja lain.

Berbalik pada persoalan yang TA sebut tadi, bagaimana kejayaan seseorang diukur, walaupun anda pemegang ijzah, tapi anda mengait dan menghasilkan pendapatan lumayan, melebihi pendapatan yang anda akan terima kalau anda bekerja 9-5, mana orang lebih pandang? Dalam situasi ini akan timbul juga penilaian orang.

1. Ala apa guna ijzah tu? Memanglah dapat banyak duit mengait, rugi jerlah bayar banya-banyak nak dapat ijzah tu.
2. Rugi ko mengait ni, orang tak pandang. Memanglah dapat duit, tapi tak canggihlah. Apa gunanya ijazah ko tu?

Dalam situasi ini, ada macam- macam lagi pendapat orang. Tapi apa yang penting adalah diri kamu. Apa jua orang cakap, tak sepatutnya mempengaruhi kamu membuat keputusan, melainkan kalau kamu sendiri membiarkan diri kamu dipengaruhi oleh kata-kata mereka.

Seperti yang saya sebut tadi, apa yang penting dalam mendapat ijazah adalah bukan ijazah itu sahaja, tapi apa ynag diperoleh dalam proses kamu mendapat ijazah tersebut. Bukankah kamu terpaksa melakukan pelbagai perkara, terpaksa bersengkang mata menyiapkan assignments dan kadang-kadang terpaksa berlapar semata untuk membeli peralatan utnuk menyiapkan sesuatu tugasan itu? Bukankah semua perkera tersebut mengajar anda dan saya erti berusaha, tabah dan jangan putus asa. Apabila assignment direject, anda terpaksa buat semula, kena marah oleh pensyarah, dan pelbagai pengalaman lagi, bukankah itu suatu yang berharga yang perlu dipraktikkan lagi di dunia luar ini?

Saya katakana ini khas untuk diri saya yang kerap menangis dan sering mahu mengalah, tapi walau apa pun orang kata, saya penganggur, tapi saya tahu, saya berusaha, dan saya tidak akan sekali- kali rasa menyesal dengan ijazah yang saya terima, kerana dari situ pengalaman yang saya perolehi amat bernilai.

Friday, November 23, 2007

don't be sad

By A’yedh Alqarani

If you are stricken by poverty,
Others are chained in debt
If you don’t have shoes,
Others have no feet
If you feel pain now,
Others have been aching for years
If your son dies
Others have lost many

If you have sinned then repent
If you have committed a mistake, correct it
The doors of repentance are ever open
The fountain of forgiveness is ever rich
SO DON’T BE SAD


Let all bygones be bygones
What is predestined for you, you shall see it
Being sad will not change anything
SO DON’T BE SAD

Sadness spoils your life
Destroy your happiness
And turns it into wretchedness
So don’t be sad

Supplication is your shield!
Prayer is your beacon
Prostration is your means
So don’t be sad

See how vast is the earth
How nice is are the gardens and forests
How bright are the stars!
All are happy, but you are sad
So don’t be sad

You have sweet water to drink!
Fresh air to breath!
Feet to walk with
You sleep safely in your bed
So why be sad?

Every cloud has a silver lining!
After long nights, comes the bright sun!
Life soon will give you a smile
So be ready to get it

And don’t be sad
Real life is that spent in happiness!
So cross out your sad days from your age
Peace of mind is the real treasure
Sorrow avails not
So don’t be sad

Monday, November 19, 2007

Tanam anggur pengenalan




Tanam anggur adalah panggilan yang aku gunakan untuk penganggur dan aku juga salah seorang daripadanya. Bukanlah suatu yang aku banggakan, malah amat memalukan, tapi aku tak nak jadikan ia alasan untuk aku kalah kepada keadaan ini.

Aku punyai ijazah, tapi amat sukar untuk aku mendapat perkerjaan yang setaraf dengan ijazah yang aku dapat. Jangan kata aku memilih, tapi perkerjaan yang aku dapat adalah sebagai operator pengeluaran. Selain dari tiu, tiada, dan jangan kata aku tak pergi interview, kerana sepanjang aku menjadi penganggur lebih daripada 20 sesi temuduga aku pergi. Mengapa yer aku tak dapat kerja? Keputusan teruk? Taklah juga, keputusan aku adalah 3.03, dan aku ada juga terlibat dengan pelbagai aktiviti luar, tapi masih tiada mendapat pekerjaan, sehinggalah adik kepada kakak ipar aku menolong aku menjadi guru ganti di sekolahnya selama dua bulan.

Pekerjaan pertama aku adalah setelah setahun dua bulan aku menganggur. Aku habis belajar hujung bulan 3, 2006 dan aku mula kerja pertama aku adalah pada 20 Jun 2007. lamakan? Kesian tak?

Gaji berdasarkan hari dan aku amat bersyukur dapat bekerja di situ. Selama dua bulan aku bekerja di situ, daptlah aku gaji sebanyak RM1300. ( sebabnya, gaji ikut SPM, bukan ijazah kerana ganti guru bersalin)

Bahasa Inggeris teruk? Taklah juga. Aku boleh bercakapa bahasa inggeris, taklah baik, tapi oklah. Sebabnya kau ada kawan dari Negara China, kami selalu cakap dalam BI.

Mungkin sebab appearance aku, aku tak cantik, tak suka sangat touch up and how to say, not too update lah.

Kemudian, beberapa hari setelah aku tamat kontrak, aku dapat bekerja sebagai operator panggilan di sebuah call centre untuk bank, dan aku dapat bekerja selama tiga bulan. Itu juga kontrak, dan ketika aku memberi surat perletakan jawatan penolong supervisor ku menyuruh aku jangan berhenti. Tapi sebab utama aku berhenti, bukan kerana kerja, tapi kerana masalah peribadi. ( moral kat sini, jangan duduk dengan abang atau kakak ipar, baik cari rumah sewa).

Untuk pengetahuan, sekarang ni rasa macam nyesal pulak berhenti kerja, tapi aku terpaksa dan abah pun amat kasihankan aku. Dan perlu diingat, sebab utama, personal, not work

Setelah lima bulan bekerja, baru ku sedar, hidup ini susah rupanya. Terlalu banyak dugaan, cabaran, dan rintangan. Hari- hari ada sahaja benda baru berlaku dan terlalu banyak perkara perlu dihadapi. Apatah lagi manusia mempunyai kehendak hati, nafsu dan keperluan yang hendak di penuhi hari-hari.

Sebelum aku mendapat pekerjaan pertamaku sebagai guru ganti, aku duduk di rumah selama setahun dua bulan. Ia suatu yang amat memeritkan, dan kini aku jadi penganggur lagi. Tapi aku bersyukur, aku bertemu dengan kenalan ynag baik, yang banyak memberi aku pengetahuan yang baik. Kawanku, namanya Sheelah, memperkenalkan aku kepada Internet Business, dan meminjamkan aku beberapa buku sebagai rujukan memperkenalkan aku kepada bagaimana pengguna internet boleh dapat mendapat pendapatan melalui internet.

Aku pula amat gemar internet sejak remaja, tapi aku selalu membaca cerita dan membuat benda yang tak berfaedah, dan setelah Sheelah menceritakan kepada aku bahawa internet

boleh memberi pulangan yang baik dan ramai orang telah memdapat pendapatan yang baik melalui internet, aku mula berminat untuk mengetahui secara mendalam. Dan sejak itu, aku mula membuat pelbagai carian ( research) dan mula mempelajari cara

untuk mendapat wang melalui internet.

Tapi perlu diingat ia bukan suatu ynag mudah dan senang, dan kalau ia mudah, tentu dah ramai berhenti kerja dan ramai sekarang dah jadi jutawan.

Selain itu, sebagai penanam anggur yang berjaya, saya tau ia susah menghadapi keadaan ini, jadi di sini, saya akan cari dan kongsi bagaiman penanam anggur di luar sana boleh hidup tanpa hanya perlu resort kepada kerja biasa shaja. Itu adalah untuk panduan saya dan pada masa yang sama saya menolong orang lain, kerana berkongsi itu baik. (sharing is caring).

Tujuan saya buat ini, adalah kerana saya sendiri penanam anggur, tapi saya tak mahu mengalah pada keadaan, saya akan terus berusaha cari kerja, dan masa yang sama, membuat sesuatu yang disukai, menulis, membaca, internet, dan menolong orang lain. Saya juga tengah menunggu keputusan temuduga KPLI pada Disember ini dan diharapkan saya melepasi temuduga tersebut dan dapat menjadi pendidik. Dan dalam masa yang sama, saya tak mahu otak saya jadi lembap dengan hanya menunggu panggilan ynag mengatakan saya dipanggil ke temuduga, jadi untuk mengaktifkan otak saya, saya perlu melakukan aktiviti membaca, menulis agar saya tak membuang masa begitu sahaja dan dalam masa yang sama harapnya saya dapat memperolehi pendapatan sampingan jua.

Selain itu juga, saya mempelajari beberapa aspek teknikal sebabnya, dalam mencari wang melalu internet, pengguna perlu mengetahui sedikit asas pasal web. Walaupun masih baru, tapi saya seronok mempelajrinya, dan kadangkala saya rasa amat susah, sebabnya belajar sendiri tanpa guru, tapi ia membuatkan saya terus ingin berusaha. Saya kerap katakan pada diri saya jangan berputus asa, dan mesti terus berusaha.