Nuffnang

Tuesday, May 13, 2008

Malas.... sambungannya

Sebelum ini, saya tulis pasal malas, kali ini saya akan tulis pasal lain pula.

Malas, akan menyebabkan kita suka cari alasan, tapi, kan lebih baik cari jalan dari cari alasan. Opp, then orang akan kata, memang mudah tulis dari cakap.

Alasan lagi. Ingat Jackie Chan ” don’t think, just do it’.

Tapi kita kena berfikir sebelum sesuatu tindakan dibuat, takut tindakan akan memakan diri, jadi bila nak bertindak, then at last, tak buat apa-apa langsung. Hmmm, dah rugi masa dan banyak peluang. Macam mana ni? Apa nak buat? Pernah tak hadapi keadaan ini?

Bila keadaan ini berlaku sebenarnya sebab kita asik beri alasan.

Di dalam kelas ada seorang kawan, dahh kahwin dan ada tiga orang anak kecil, tapi jarang nampak dia penat dan menegeluh, tapi saya yang bujang asik komplen pasal penat dan tak larat. Bila saya tanya dia apa dia buat? Dia cakap ”Mind over matter”

Dear, it’s all about the power of your perception.

Maksudnya itu semua adalah kuasa pemikiran kita.

Bila kita asik cakap penat, malas dan tak larat, maka itulah yang kita terima, tapi bila kita cakap kita bersemangat, aktif dan rajin, maka itulah yang kita terima. Tak percaya? Cubalah.

Once again saya kena tekankan betapa kuasa minda itu amatlah kuat. Tak percaya? Cubalah.

kenapa malas

Malas, malas, malas

Kenapalah susah nak buat kerja? Kenapalah suka sangat bertangguh buat kerja?

Kenapa? Kenapa? Kenapa?

Pernah tak alami keadaan ini?

Di hati, di otak ada banyak rancangan, tapi nak buat punyalah susah.

Teringat cerita forbidden kingdom (jackie Chan, Jet li) bila si hero nak terjun dari bumbung n si hero kata takut, jackie Chan cakap ” Don’t think, just do it”

Teringat slogan nike ” Just Do It”

Hmm, macam mana nak atasi malas ni ye?

Ingat ye, manusia selagi boleh akan senantiasa beri alasan.

Lebih menakutkan, kita beri banyak alasan untuk sesuatu keadaan, walhal bila kita yakin dengan diri, bertindak, keadaan akan jadi berbeza.

Dalam Islam pun tak galakkan kata kalau apalagi malas.