Nuffnang

Tuesday, June 24, 2008

Sabar itu sebahagian daripada Iman

Sabar, susahkan? Bagi saya amat susah dan mencabar. Pernah tak rasa tetiba nak marah seseorang? Adakah anda akan terus marah atau diam. Kadang-kadang dan selalunya kerut muka anda akan menunjukkan sama ada anda sabar atau nak makan orang itu.

Semakin dewasa seseorang itu, semakinlah banyak cabaran yang dihadapi. Kadang-kadang terfikir mampukah untuk aku hadapinya?

Lagilah pula bila orang secara tidak sengaja menyakitkan hati kita, dan dalam masa yang sama otak dan hati tengah tidak tenteram sebab terlalu banyak masalah yang datang. Tetapi, sabar membuatkan anda dan saya jadi lebih tenteram dan mampu menghadapi masalah yang tiba.

Sebab itu dalam Islam, sabar itu dipandang tinggi dan satu keperluan. Bayangkan anda marah pada pagi-pagi lagi, maka mood anda pada hari tiu akan terus jadi teruk dan nada pun akan melalui hari yang teruk, tetapi apabila anda sabar, senyum dan ambil nafas panjang sebelum membuat apa-apa tindakan, apa jua tindakan anda selepas itu, anda tidak akan menyesal.

Kita dibekalkan dengan akal, minda dan perasaan dan kita perlu guna dengan sebaik-baiknya, kerana itulah yang membezakan kita dengan haiwan, lagi pula kita sebagai umat Islam, kita sedar bahawa sabar itu sebahagian iman.

Thursday, June 12, 2008

Mudah bosan, jemu apa nak buat ye?

Adakah anda seorang yang cepat bosan? Kenapa ye? Saya pun salah seorang yang cepat bosan.

Tapi lagi bosan kalau tak buat apa-apa. Dulu masa kecil, abah saya pantang betul bila dengar saya cakap bosan. Dulu kecil-kecil tak faham, sekarang dah faham. Bosan ni kalau tak dirawat, teruk jadinya.

Kadang-kadang kerana bosan, kita akan buat perkara yang tak sepatutnya, contoh, buat prank call ke sesiapa sahaja dan lagi teruk sampai ada yang buat panggilan tipu kepada polis, bomba atau ambulans. Kan dah dosa.

Macam mana nak hilangkan bosan ye?

Bagi saya, saya akan kerap ingatkan diri saya, sapa saya, jadi saya akan cuba jauhkan diri daripada buat benda yang tak berfaedah. Tak pun, paling mudah, fikir apa yang kita nak. Bayangkan dan beranganlah seolah-olah kita dah dapat benda tu.

Eh, nanti jadi Pak jeninlah pula. Ok, baca sampai habis, bila kita dah berangan, contohnya nak dapat banyak duit, takkan berangan je, bila dah berangan cuba pula fikir bagaimana nak dapat apa yang kita inginkan. Tapi kena betul-betul inginkan apa yang kamu angankan. Bila keinginan dah kuat, mesti lebih bersemangat nak dapatkannya, maka hilanglah bosan dalam hidup kita, sebab kita dah ada matlamat, drive dan matlamat itu nanti akan membantu kita mencari jalan bagaimana nak mencapainya.

Tapi saya ada baca ’law of attraction iaitu bermaksud undang-undang penarikan. Dalam undang2 tersebut, kita hanya perlu yakin tentang keinginan kita, dan yakin kita akan dapat dengan sepenuh hati, maka tidak mustahil kita akan mendapatnya. Nampak mudah dan tak masuk akal, kan?

Saya akan kupaskan lebih lanjut pasal undang-undang ini lain kali. Bahu, tangan dan mata saya dah penat ngadap komputer dari tadi. Ja ne.

Tuesday, June 10, 2008

Minyak oh Minyak

Lamanya tak update blog. Bukan malas, tapi tak tahu nak tulis apa.

Sebenarnya buat blog ni kena minat yang mendalam, kalau tak, jangan haraplah nak update blog selalu. Saya minat blog, tapi sebab niat utama nak cari duit, itu yang kadang-kadang selalu jer terlepas daripada update blog kesayangan ni.

Opp sorry bagi alasan. Kena selalu ingat dalam hati, nak seribu daya, tak nak seribu dalih

Mesti ramai tengah pening pasal harga minyak naikkan? Tanam pun rasa macam tu. Tanam baru je beli kereta dua hari sebelum harga minyak naik then bila jer dengar berita ni, tanam terduduk.

Opp, nape tanam beli kereta sedangkan tanam tak stabil lagi?

Panjang ceritanya dan nak pendekkan cerita sebabnya tanam terpaksa.

Tanam beli dengan izin abah dan emak. Masa beli mereka pun ada.

Bila harga minyak naik, buat tanam rasa menyesal pula beli kereta, tapi abah tetap tenang. Tak ungkit atau marah ataupun cakap pada tanam apa yang tanam buat itu membazir. Abah, Mas sayang sangat abah. Maaf sebab selalu sakitkan hati abah.
Tanam tahu, abah lega sangat sebab tanam dah dapat kerja, kan?
Jadi, salah satu langakah tanam buat untuk menghadapi masalah minyak adalah dengan mencari cara bagaimana nak save minya and then tanam jumpa laman ni :
Nampak meyakinkan, and dia ada buka ruang untuk affiliate. Maknanya jana untung dari beli barang ni. Macam ni, kita beli penjimat minyak ni, then promote affiliate kita, nanti kita dapat komisyen.

Tapi apa yang penting, betulkah produk ini meyakinkan?
Ini saya amik dari laman ni, testimoni mengenai fuelsaver ini.
From : WAN BPJenis Kereta : PROTON WAJATahun : 2005No Tel : 017-7xxxxxx
Showhp : YAEmail : -===================================================Masej : BIASANYA KLU ISI MINYAK RM20.00 KERETA SAYA BOLEH JLN DLM 120KM, APABILA SAYA MENGUNAKAN FUELSAVER2U SEPERTI TIDAK PERCAYA, KERANA KERETA SAYA BOLEH JLN SEJAUH 170KM, POWER PUN LEBIH DARI BIASA, ENJIN PUN LEBIH SENYAP DAN RINGAN TAK TERASA METER TELAH MENCECAH 130KM APABILA MEMANDU, KEMANA SAJA SAYA PASTI AKAN MENCERITAKAN PADA KWN2 TENTANG PENJIMAT MINYAK INI. TIADA APA YG BOLEH DIBERIKAN KEPADA KWN2 UNTUK MENGURANGKAN BEBAN HARIAN MEREKA, TIDAK LAIN TIDAK BUKAN ADALAH FUELSAVER2U.

(tapi testimoni dihantar sebelum harga minyak naik, jadi info dah berlainan sikit, maaf, ini jer testimoni yang saya jumpa. Nak tahu lebih banyak, pegi sini
Fuel2saver



ok, sekarang mari kita baca pasal Fuel2saver ni . Saya amik dari laman web nya

Produk yang ditawarkan ialah FSE (FuelSaver2u Enhancer) iaitu produk
penjimat minyak dan sesuai untuk semua jenis minyak petrol (dengan atau tanpa
plumbum), dan juga diesel.Ideal untuk semua jenis kenderaan (motosikal, kereta,
bas, trak, bot laju) tak kira enjin baru ataupun lama. Bukankah harga minyak
melambung tinggi sekarang, inilah masanya anda mempunyai produk yang betul pada masa yang betul Melalui program Reseller FuelSaver2u.com, anda berpeluang
menikmati komisyen sehingga RM19 untuk setiap botol FuelSaver2u Enhancer
(FSE) yang anda beli secara ONLINE.
Dengan 1.0 ml boleh digunakan untuk merawat 5.0 liter minyak. Ini bermakna 1 botol (120ml) boleh digunakan untuk merawat sebanyak 600 liter minyak!Dengan penjimatan sehingga 28%, ini bermakna anda boleh menjimatkan sebanyak 168 liter atau sebanyak RM543.60 dimana harga minyak semasa ialah RM2.70/liter.


Fakta Ringkasan
1 botol FSE = 120 ml
1 ml FSE > Boleh merawat 5.0 liter minyak
120 ml FSE > Boleh merawat 120 x 5 = 600 LITER minyak
Jimat sehingga 28% > 600 liter x 28 % = 168 liter minyak JIMAT
1 liter minyak = RM 2.70 > 168 liter x RM 2.70 = RM 453.60
Anda beli RM50 > Anda JIMAT RM 453.60
>> Anda UNTUNG RM453.60 - RM 50
Anda Untung = RM 403.60
% Keuntungan = 807.20 % dari pelaburan RM 50 anda!

Jadi, jangan tunggu lagi, Klik sini