Nuffnang

Tuesday, August 10, 2010

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN

Bulan Ramadhan datang setahun sekali dan ia sebaik2 bulan, penuh
keberkatan, pengajaran, mendidik mempunyai ketahanan dan penuh dgn
amalan-amalan untuk mendekatkan diri kpd Allah dan hubungan sesama
manusia. Oleh itu bersiap sedialah dari awal supaya ia benar2 mengubah
sikap yg baik dan seterusnya menjadi insan yg soleh/solehah. Semoga
dipertemukan di Ramadhan yang akan datang.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa  umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan  hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah
Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat
.

Friday, April 9, 2010

Bisul oh Bisul

Jeng jeng, hari ni nak kongsi tips sakit bisul. Hehehehe, terasa kelakar lak sebab nak kongsi rahsia bagaimana nak hadapi sakit bisul. Saya pernah kena bisul sepuluh tahun lepas, lepas SPM, and sakitnya amat memeritkan. Bisulnya lak kena sebelah telinga, dan kena pula waktu bulan puasa. Maka faham-fahamlah.
Dan sepuluh tahun kemudian, saya kena lagi dan di tempat yang sama. Ironic, kan? Wahhh, sakit. Masa lepas SPM, boleh tahan, sebab tak keje lagi, tapi sekarang dah keje, ada komitmen. Sepatutnya pagi ni ada program berkaitan kerja yang perlu saya pergi, tapi sebab sakit, jadi saya pun tak pegi.

Setelah mendapat MC untuk semalam, dan setelah makan ubat, tetapi penyakitnya tak juga-juga sembuh, jadi pagi-pagi dah buka internet mencarii petua untuk cepat sembuhkan bisul ni. Ada jumpa beberapa petua, dan saya akan kongsikan keberkesanannya untuk mengubati penyakit bisul ini.
Sebelum tu, emak saya citer, dulu orang guna daun keladi, tapi sebab di rumah tiada daun keladi, jadi tak leh buat. Then, saya jumpa petua ini. Buat masa sekarang saya, gunakan petua ni, walau pun bisul belum pecah, tapi kesakitan dapat dikurangkan dengan banyak. Perlu diingatkan ye, bisul ini amat sakit dan memedihkan. Pengalaman sepuluh tahun yang lepas takkan ku lupakan sampai bila-bila.

Petua pertama : MENGGUNAKAN DAUN LIDAH BUAYA.
Bersyukur sebab mak memang ada tanam daun lidah buaya, jadi bila baca di internet pasal keberkesanan daun lidah buaya, segera saya mempraktikkannya. Hasilnya, sakit berkurangan. Harap-harap pada pagi ini bisul ini akan pecah. Apa nak buat dengan daun lidah buaya ni? Ambil daun lidah buaya tu, kupaskan kulitnya, dan ambil lendir dari dalam daun tersebut dan sapukan pada bisul anda. Pada mulanya saya takut akan merasa sakit, tapi ia akan membuatkan bisul anda terasa sejuk, dan merenggangkan bahagian di sekeliling bisul tersebut. Sebabnya bisul yang terdapat pada saya ni menyebabkan kulit muka saya menegang, dan sakit, terutama bahagian leher ke ketelinga n kepala. Hasil penggunaan lidah buaya ini akan menyebabkan sakit yang berdenyut denyut itu menjadi sejuk dan dingin. Apatah lagi ditambah degan makan ubat yang dibekalkan oleh doktor.

Ini gambar pokok lidah buaya yang ditanam oleh mak saya. :)


Petua kedua : tuam dengan air garam.


  • Bubuh satu sudu teh garam ke satu suku gelen air mendidih dan sejukkannya pada suhu bilik. Tuam kain yang direndam ke dalam air suam bergaram tersebut ke kawasan dijangkiti lebih kurang 30 minit, setiap beberapa jam. Ini akan membantu memecahkan bisul dan mengalirkan nanah keluar lebih cepat. 

  • Basuh perlahan-lahan bisul anda dua kali sehari. Kemudian, sapukan antibiotik yang boleh didapati di kaunter farmasi. Kemudian, tutup dengan pembalut.

  • Elakkan memicit atau memecahkan bisul kerana ini boleh merebakkan jangkitan.

  • Basuh tangan anda dengan bersih selepas merawat bisul. Basuh pakaian, tuala atau apa-apa kain yang terkena kawasan yang dijangkiti. 






credit here.

Wednesday, March 24, 2010

Keluar dari kepompong

Betul tak ejaan? dahulu blog ini saya buat sebab nak cari duit, then bile tau sebenarnya tak semudah yang disangka, saya jarang update blog. Betul lah kata orang, kalau kita buat sesuatu kerana duit, memang tak kekal lama. Tapi lama-lama sedar bahawa sebenarnya saya suka mengarag. Saya gemar membaca dan sentiasa keluar idea untuk menulis, tapi kerana penyakit M, selalu menangguhkannya dan lama-lama hilang. Blog ni juga pernah menjadi tempat saya meluah perasaan tak puas hati, marah pada sesuatu. Sayangnya pada blog ni.

Sebab nama tanam anggur kerana saya pernah jadi penanam anggur. Saya tahu perasaan penanam anggur, tapi saya belajar banyak perkara ketika jadi penanam anggur tu. Antaranya yang utama, saya tak boleh mengalah. Saya perlu terus berusaha dan mestti kuatkan semangat. Hidup, tak mudah kan?

Sekarang, saya akan lebih terbuka dengan keadaan diri saya dan belajar menerima keadaan dengan hati cekal dan tabah. Walau apa pun, jangan mengalah.

Buat permulaan, pemilik blog ni, adalah seorang guru sekolah rendah. Seorang perempuan dan berasal dari Johor. Ini blog saya sebagai seorang guru : ) http://teacherwindylane.blogspot.com

Selamat berkenalan semua. (Blog ni dah hampir berusia tiga tahun, maaf)

pentingnya kenal diri sendiri

Dulu saya anggap, sesuatu berlaku kerana ia berlaku, maknanya, saya tak ada kuasa atau kekuatan untuk mengelakkanya ia dari berlaku. englishnya : It just happen", tapi ia tak sebenarnyakan. Kita Ada pilihan, nak buat atau tak, sebab itu ada pepatah mengatakan, fikir sebelum buat. Dulu saya pun suka terjah je, tapi sekarang dah semakin berusia, dah boleh berfikir. Selalu kata pada diri sendiri, tenang, tenang, tenang.

Dulu saya tak amik kisah sapa saya sebenarnya, yang penting jalan. Kini saya mula kenal diri sendiri, nak tau kenapa PENTINGNYA  kenal diri sendiri? Bila anda semakin kenal diri sendiri, semakinlah anda akan sayang diri anda. Betul, tak cuba, try.

Dulu saya sering nak mencari orang nak luahkan perasaan and sentiasa harap akan ada orang akan faham diri ini, then sekarang faham, macam manalah nak orang lain faham keadaan diri kita, kalau tuan punya diri sendiri tak faham pun perasaan sendiri. Bila dah kenal diri sendiri, tau minat and tahu apa matlamat diri sendiri dan dah mula ada fokus sendiri. Hmm, mungkin saya lambat, tapi biar lambat, tapi dapat.

Apa pun hidup kena teruskan, tapi kena teruskan dengan penuh semangat dan berjaya. :)

Thursday, February 11, 2010

Salah keputusan

Pernah tak tetiba terasa bahawa anda membuat keputusan yang salah? Kalau tak ada, wah hebat tu. Itulah yang saya rasakan sekarang. Terasa menyesal kerana terlampau banyak buat keputusan yang salah kerana senang ikutkan perasaan. Heart over mind, yang sepatutnya mind over heart. Saya sedar, tak guna nak meratapi perkara yang sudah lepas, seperti baru sebentar tadi saya kehilangan ayat-ayat yang menarik kerana kesilapan saya. Kerana membuat keputusan yang salah, hati terasa sakit, minda terasa kusut dan badan terasa berat untuk meneruskan perjalanan. Apa yang membuatkan saya terus berjalan adalah tanggungjawab pada diri sendiri, pada agama dan pada keluaraga. Jika saya tiada kesedaran ini, mungkin saya dah collpase.

Tetapi, tak salahkan kalau merenung kembali kesilapan yang sudah dibuat? Saya tak seperti orang lain, saya hanya belajar setelah berkali melakukan kesilapan yang sama. Saya tahu saya bertanggungjawab sepenuhnya atas apa yang berlaku, dan jika sesuatu berlaku di luar kawalan saya, ketabahn dan kekuatan yang dapat membantu menghadapi keadaan itu. hmmm, tetiba stuck pula minda ni. Akan disambung setelah pulang bekerja nanti.

Friday, February 5, 2010

Antara kemahuan, keperluan dan keinginan

Semua tahu, keperluan mestilah didahului, dan dipentingkan berbanding kemahuan dan keinginan, tetapi sukarnya mengenepikan godaan keinginan dan kemahuan sehinggakan kerluan yang penting diabaikan.

Kadang-kadang terasa marrah pada diri sendiri kerana tak mampu memiliki sesuatu yang dinginkan. Selalu pula perlu bekerja keras untuk mendapatkan apa yang dimahukan, walhal, begitulah lumrah dunia, terpaksa bekerja keras untuk mendapatkan sesuatu yang diperlukan. Lagi marah dan sedih pada diri sendiri kerana membuat kepuutusan yang salah. Maka keluarkalh perktataan, if, kalau, if, walhal, dalam Islam sendiri perkataan itu tak digalakkan.

Walau macam mana pun, semua ini mengajar saya sesuatu, saya perlu bekerja keras, putus asa langsung tiada dalam kamus saya. Saya akui, sudah terlalu banyak kesilapan saya buat, dan saya belajar darinya, agar saya terus ke depan, bukan ke belakang. Dalam usia semakin menginjak dewasa, saya mula belajar lebih banyak mengenai diri saya dan berusaha untuk memperbaikinya.

Walau apa pun, teruskan jalan, kerana sepanjang jalan nanti akan ada pelbagai pengajaran yang akan dikutip. :)

Wednesday, January 20, 2010

Guru oh Guru

Dipetik dari Usman Awang

Dialah pemberi paling setia, Tiap akar ilmu miliknya, Pelita dan lampu segala, Untuk manusia sebelum menjadi dewasa; Dialah ibu, dialah bapa juga sahabat, Alur kesetiaan mengalirkan nasihat, Pemimpin yang ditauliahkan, Seribu tahun katanya menjadi hikmat; Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa, Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta, Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara, Jika hari ini seorang ulama yang mulia, Jika hari ini seorang peguam menang bicara, Jika hari ini seorang penulis terkemuka, Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa, Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca; Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya, Di sebuah sekolah mewah di ibu kota, Di bangunan tua sekolah hulu Terengganu, Dia adalah guru mewakili seribu buku, Semakin terpencil hidupnya di ceruk desa, Semakin bererti tugasnya kepada negara; Jadilah apa pun pada akhirnya kehidupanmu, guruku, Budi yang diapungkan di dulang ilmu, Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat, Menjadi kenangan ke akhir hayat.