Nuffnang

Wednesday, December 7, 2011

Beza rm100 pada


Beza 100 pada org pendapatan sederhana dan org pendapatan besar

Ini adalah kejadian yang berlaku pada saya. Saya berborak dengan seorang pakcik seorang kerani.
“Ala, 100 jer, tak besar mana pun”.
Manakala seorang lagi seorang kawan yang agak kaya, “ 100 tu besar tau, boleh dapat macam2…”
Hmmm, saya pun pelik. Sedangkan seorang yang kaya pun menghargai rm100, yang pakcik ni pula buat tak kisah. Pada pakcik tu saya jawab..
“100 sebulan, dua bleas bulan dah RM1200, saya boleh buat bayar duit kereta untuk beberapa bulan.

Bagi saya, saya sokong pada kawan saya , RM100 tetap duit dan saya boleh dapat macam – macam  dari wang itu.
Teringat pula saya berborak dengan seorang kawan cina, yang bagi dia, rm1 tu pun berharga.

Maksud saya di sini, ada perbezaan antara kedekut dan menghargai. Kedua-kedua kawan yang menghargai duit walau seringgit itu tidak kedekut belanja saya makan, tapi berjaga-jaga dengan kewangan mereka. 
Manakala ada sesetangah pula walau RM100 tak kisah diboroskan begitu sahaja, tapi kedekut dengan manusia lain walau rm1. Saya tidak merujuk pada pak cik itu. Kalau anda pernah baca kisah orang kaya, (tidak semua) konsep memberi pada mereka amat penting, sebab bagi mereka the more they give, the more they getting it back. 


Wednesday, November 30, 2011

Jangan tidak suka….




Perasan tak, sesuatu yang tidak disukai itulah yang sering kali ditarik kepada diri. Saya benar-benar tidak suka satu jenama barang dari satu Negara ini, tetapi sejak sebulan ini, saya sentiasa membeli barang daripada jenama ini. Oh oh,….

Patutlah mak cik saya selalu kata, jangan tak suka, nanti jadi benda tu pada batang hidung sendiri. Ini baru jenama, bagaimana kalau hal-hala peribadi yang lain? Kenapa yer terjadi begini? Apabila tidak suka, sepatutnya dijauhi, tetapi kenapa ia menjadi semakin dekat? Sebabnya…

Kita selalu memikirkannya. Apabila perasaan itu terlalu kuat, ia akan menarik kita, walau tidak disukai. Jadi apabila tidak sukakan sesuatu, alihkan perhatian kepada sesuatu yang disukai. Jangan buang masa dan tenaga memikirkan kepada sesuatu yang tidak dugemari. Ini adalah tips daripa udang-undang penarikan atau law of attraction. Tak percaya, cubalah.

kenapa perlu yakin




Pernah jumpa tak orang yang mempunyai keyakinan tinggi dan terasa iri hati dengan orang tersebut. Saya pernah dan saya terasa kerana saya bukanlah seorang yang berkeyakinan. Tetapi kerana sikap penakut dan keyakinan yang rendah terlampau banyak dan peluang bagus yang saya terlepas. Apabila terlepas, mula mencari pelbagai alasan sedangkan perkara tersebut boleh dihalang  apabila mempunyai keyakinan yang tinggi.  Walau perkara itu adalah benar, tetapi kerana takut, kerana ragu-ragu, maka tidak berani walhal henya bertanya, semua kerana keyakinan kerana ragu-ragu.

Masa sekolah kan diajar berani kerana benar? Kenapa takut walaupun perkara itu benar? Kerana tak nak sakitkan hati orang, kerana rasa orang itu faham. Padahal tiada siapa ada kemampuan telepati, kemampuan membaca fikiran orang lain, jadi perlu beritahu. Jika tidak, diri sendiri yang akan sakit nanti. Memang tidak semua akan terima, tetapi perlu berani menghadapi kesudahannya. Walau teruk, lagi bagus sebab sekurang-kurangnya kita cuba. Daripada tidak berusaha. Jika tidak kita akana menanggup kesan akibat kesalahan orang lain. Ayat biasa ‘ Ala, akak lupalah, kenapa awak tak ingatkan?”. Walhal sebab utama tak nak beritahu kita tak nak sakitkan hatinya. Saiap yang suka diiingatkan pasal kerja yang mereka perlu buat. Sebab kita ada persepsi, bila orang tegur pasal pekerjaan kita, maksudnya kita salah. Orang kita tak boleh terima kesalahan sendiri, walau sebenar mana kesalahannya. Jadi, jadilah berani.

Buat diri sendiri juga, jadilah berani, jadilah seorang yang mempunyai keyakinan tinggi.  Sebab utama terlampau banyak perkara yangterelepas apabila tiada keyakinan dalam diri.

Monday, November 21, 2011

Belajarlah menghargai…


Walau sekadar senyuman, hargailah apa yang orang itu telah buat.  Dalam dunia sekarang yang penuh dengan masalah dan tekanan, bukan mudah untuk orang senyum, jadi senyumlah balik. Apa lagi kalau orang itu telah memberikan anda sesuatu. Pertolongan walau sekadar memberi nombor telefon pejabat majlis daerah, walau sekadar kata sabar, walau sekadar pertolongan sebesar bawang, hargai. Jangan sakitkan hati orang itu dengan membandingkan pertolongan yang telah diberi. Cukup sekadar berkata terima kasih. Orang tersebut akan rasa dihargai. Dalam memberi pertolongan, bukan balasan yang dicari, tetapi kepuasan dalam memberi pertolongan. Jika terima kasih pun berat nak cakap, jangan cakap apa-apa yang tidak memeberi faedah. Jangan buat sampai orang serik nak beri pertolongan.

Setiap apa jua yang kita buat, kita akan mendapat balasannya. Begitu juga dengan perkataan. Jadi, fikirlah sebelum melakukan apa-apa.

Sesuatu yang didapati daripada facebook…

Suatu hari Rasullah SAW didatangi seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya. Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya sengan senyuman gembira.
Hadiah itu dimakan oleh Rasullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasullah akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasullah SAW terus makan. Setiap kali ddengan senyuman., hinggalah habis semua limau itu.
Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi dengan ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasullah SAW itu. Lalu mereka bertanya.
Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya."

Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewaskan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

Even Rasullah menghargai pemberian wanita kafir itu dan makan dengan tersenyum.

p/s : Rasullah menghargai pemberian wanitu itu walau tahu niat wanita tersebut. Jadi walau kita tahu pemberian seseorang itu tidak ikhlas, kita perlu menerima?

Saturday, October 8, 2011

Seronokya online shopping

Pernah tak anda online shopping- membeli barangan secara maya, melalui internet? Jika belum, jangan mula, kerana ia terlalu mudah, seronok dan menagihkan, sebab saya dalah salah seorang penngemarnya. lagilah jika anda menggunakan paypal yang mana paypal mula bersambung dengan kad kredit anda, maka anda perlu berhati-hati.

Tapi bagi saya, saya gemar kerana ia lagi mudah berbanding membeli secara luar talian. Saya duduk di luar bandar, jauh dari bandar dan untuk mencari kamera bagus perlu ke bandar yang mangambil masa hampir dua jam, tol lagi dan makan. Penat dan agak membuang masa. Jadi membeli secara online memang bagus untuk saya.

Satu lagi kelebihan membeli di talian adalah anda dapat banding harga di pelbagai tempat. Lagi mudah diingat sebab tab boleh digunakan dengan mudah untuk membandingkan harga, berbanding offline, yang mana kadang-kadang saya terlupa harganya. Jika bagi anda beza seringgit dua tak ada masalah, tak apalah. Tapi bagi saya ia tetap duit. 

Walau apa pun, dalam mana-mana pun, berhati-hati dan fikir dahulu sebelum membuat keputusan. Perbuata yang dah terlajak susah nak undur.

p/s : kalau nak beli barang banding dengan harga ebay.au, di situ kadang2 harga barang bagus...^_^

Sarcasm... berkesan ke?

Sarcasm atau jawapan dalam nada sarkastik, bagus ke? Sebenarnya, untuk orang yang tak biasa, pedih rasanya. Kadang-kadang tak perlu ayat berbau sarkasti, nada pun dah tau itu adalah nada sarkastik atau sindiran. Lagi kelakar kalau orang tak paham yang sinidiran itu dituju kepadanya. Contoh utama saya....

Masalahnya dengan sarcasm ni kan, maksudnya terlampau banyak boleh diinterpretasikan. Lagilah pula orang yang menyampai cuma nak mengingat, tapi didengari pula orang yang cepat kecil hati, boleh jadi isu besar....Then, tetiba pula orang yang ditegur tak mau bercakap sebab sinidiran itu, kan susah.

Lagi susah apabila sindiran itu dituju kepada orang lain dan orang lain pula yang terasa... oh oh, masalah tu.

Saya pernah jumpa orang yang boleh lawan balik sindiran yang orang lain beri, dan bagi saya orang tersebut mempunyai daya bahasa yang tinggi. So, apa pendapat anda?

Setelah lebih setahun meninggalkan blog

Wah, lamanya tak jenguk blog ni....
Hari ini terbuka hati untuk menulis kembali di blog yang telah lama ditinggalkan.

Dahulu blog ini dibuat sebagai salah satu cara saya nak cari duit online dan memandangkan blog bi yang lebih dapat duit, jadi saya tumpukan perhatian kepada blog tersebut. Nak kata bayak dapat pun, taklah banyak. Tapi rasa berbaloi sebab ajar diri ni perbaiki bahasa inggeris, dan berusaha.

Kemudian, saya belajar jangan putus asa dan terus berusaha. Lagilah kehidupan amat mencabar dan perlukan ilmu dan kekuatan untuk menghadapinya. Rasanya sekarang blog ini akan berubah arah. Tak taulah niche apa, tapi saya nak teruskan menulis, walau tiada yang abca, saya yang baca pun ok kan.