Nuffnang

Saturday, October 27, 2012

Update : Beli rumah



Sebelum ni saya bercerita mengenai proses membeli rumah dansetelah hampir tiga bulan berurusan dengan agen dan kebanyakan masa menunggu jawpaan dari agen, akhirnya  saya kini menunggu peguam untuk finalize the process... harapnya beberapa bulanlah, jadi sempat kumpul duit untuk bayar yuran guaman. Duit dah banyak digunakan ke arah lain ... huhuhuhuhu.

Lagipun Sebab saya beli rumah atas tangan dan melibatkan agen, jadi kosnya, wahhhh, 1/5 daripada harga kos rumah... huhuhuhu....

1/5 itu termasuk harga 10% downpayment, lawyer initial fee lah (buka fail)  dan macam-macam.  Tetapi perlu dimaklumkan bahawa rumah saya berharga bawah rm70k dan dibeli di Johor.  Katakan rumah saya berharga rm65k, 1/5  adalah 13k, (dan ini bayaran peguam belum settle, perlu paling kurang rm3k lagi... wahhh)

Kata agen saya, prosedur beli rumah di Johor, terutama rumah yang dibeli dari orang lain, lain caranya berbanding dengan negeri lain.  Pasal ni, kene google lah.

 Surat perjanjian telah ditandatangani dan loan dengan bank pun dah lulus. Sekarang ni tunggu dari pengesahan daripada agensi perumahan. Tak sabar rasanya nak jadi tuan milik rumah tersebut. Walau pun tujuannya nak dijadikan sewa, tetapi ada rumah atas nama sendiri, rasa bangga sangat-sangat. Ya Allah permudahkan urusan hambaMu ini. :)

Beli barangan bundle

Barangan bundle adalah barangan yang second hand, dijual dengan banyakknya. Ok, itu adalah makna pada diri saya. .. :)

Biasanya jarang orang nak beli barangan di sini sebab barangannya sudah digunakan orang dan kadang-kadang barangan agak buruk... saya pun jarang-jarang nak beli barangan ini sampailah...

Saya dan kawan akan melancong ke China pada akhir bulan November ni. Masa booking pakej pelancongan ini, tak terfikir pun pasal cuaca tapi sebab nak melancong, maka booklah dan bayar. (Kata kawan yang sudah selalu melancong, dia kata, harga pakej itu murah, dan rupanya murah sebab musim sejuk tak ramai nak melawat Chine ... :(   .

Setelah selesai pembayaran (Satu tindakan yang amat tidak bijak, sepatutnya saya cek dahulu keadaan di sana... tetapi telah belikan, jadi teruskan) barulah saya cek di internet keadaan di China pada akhir dan awal Disember dan oh oh... di sana akan sejuk sangat....

Jadi perlulah beli baju sejuk. Setelah cek online harga baju dan pergi ke kedai baju sejuk  aka universal traveller, wow, harga baju mak oiiii.... beratus. Takkan lah nak beli yang mahal gitu untuk trip yang beberapa hari sahaja. Tetapi di hati ada gak terfikir, kalau terpaksa ni, memang kenelah beli. :(

Jadi semasa mencari baju-baju sejuk untuk dibeli, saya terfikir untuk pergi ke kedai bundle. then, jeng jeng, di sana ada dijual baju sejuk dan harganya lak amat-amat memeranjatkan. Olah, memanglah tak secantik seperti yang baru, tetapi masih ok dan yang penting boleh bantu tahan sejuk di sana. Ini adalah contoh baju yang saya beli. Baju ini dibeli untuk kawan dan adiknya. Saya pergi bersama kawan dan adiknya. Cuba teka harganya....







Dan harga untuk satu baju di atas adalah RM5, yer RM lima sahaja.

Untuk baju t-shirt biasa lak harganya rm10 untuk 4 helai. A real bargain, kan?


Friday, October 19, 2012

Mengabaikan perasaan...

Kadang-kadang apa yang kita rasa itu tak semestinya betul, kan?

Kadang-kadang apa yang kita rasa itu akan membuatkan kita jadi sedih dan tak tenteram, kan?

Kadang-kadang pula, perasaan menipu kita...

Sebab itu orang kata, fikir dalam-dalam, jangan hanya ikut perasaan sahaja... tetapi dalam banyak perkara, perasaan melampaui fikiran. Perasaan menguasai diri dan akhirnya keputusan yang salah yang dibuatnya. Apa yang keluar dari mulut selalunya berasakan apa yang dirasakan ketika itu. Main cakap sahaja, sebabnya rasa lagi cepat diluahkan dan berfikir ambil masa yang lambat daripada  hati yang pantas bertindak. Sebab itu perlu jaga perasaan. Jaga hati supaya tenang selalu dan jangan mudah melenting dan mengelabah.

Orang kata terlajak perahu boleh diundur, tetapi terlajak kata dan perbuatan, oh oh, naya akibatnya. Kadang-kadang tu pula, perasaan perlu diabaikan untuk kebaikan diri sendiri. Perlu buat analisis pro dan kontra nya sesuatu keputusan apabila ia dibuat.

Penyataan ini dibuat sebab saya selalu terlepas kata dan akhirnya menyesal sendiri. Tetapi kene ingat, manusia memang buat salah, so learn from it. We grow up from the mistake that we learn and then we want to be better, by avoiding the same mistakes that we kept doing it. Peace. :)