Nuffnang

Monday, December 10, 2007

Walau apapun jangan mengalah

Daripada minggu lepas, saya rasa tak sedap badan, rasa down, letih dan a little depress ( who would not be if you are unemploy again) mugkin disebabkan beberapa perkara. Antaranya, takut belajar bawa kereta ( takut gagal test bawa kereta sebab tak suka bawa, tapi abah suruh belajar gak. Tapi rasanya lebih takut dengan JPJ, sebab kalau gagal, kena bayar lagi. Dahlah abah bayarkan. Malunya. Terima kasih abah.

Dua, takut tak dapat kpli. Result KPLI akan kuar 19 Disember ni, kalau gagal, habislah saya. Emak dan abah amat mengharap. Saya pun amat mengharap.

http://www.bpg.edidik.edu.my/

Tiga, dalam bulan ni, saya dapat jemputan perkahwinan dan khabar kawan saya kawin, lebih daripada lima orang. Alamak, dah tua aku ni, tapi masih tak ada pasangan lagi. Nak buat macam mana ni yer?

Keempat, saya selama tak bekerja ni, banyak gak kali online.. Habis duit sebab online. Sebabnya rumah abah guna home prepaid dan saya pun guna tmnet prepaid gak. Kalau duit dah tak ada kat phone, pandai-pandailah top up kan, tak kan minta abah top upkan. Nak masuk streamyx, tak berbaloilah pula, sebab saya sorang jer kat rumah ni yang guna internet, mak dan abah? Pegang computer pun tak pernah. Adik beradik yang lain semua dah kawin, tinggal saya sorang. Berkemungkinan saya akan keluar dan streamyx pula kena kontrak setahun. Jadi last resort guna lah tmnet prepaid. Yang mahal adalah line phone, line internet taklah semahal line phone. Apa nak buat, sekarang ni, harga semua naik.

Oh yer, saya banyak online sebab nak belajar cara lain cari duit, maksudnya dari internet.

Sepanjang lebih tiga minggu kat rumah, saya belajar cara nak cari duit online. Ingatkan mudah, tapi susah. Tapi at least saya tak membuang masa kosong begitu sahaja. Memang boleh cari duit dengan internet, tapi ada caranya. Rasanya saya belum lagi boleh bagi komitmen sampai macam tu, tapi saya hampir putus asa , sebab rupanya susah nak buat duit online ni. Tapi saya jumpa poem ni, saya amik dari sini. Tapi banyak dah tips berguna saya dapat, terutama dari Irfan Khairi, Amirul Faisyal dan ramai lagi.

saya baca satu poem di sini dan saya amat tertarik dengan kata-katanya.

Whatever it is don’t quit

When things go wrong, as they sometimes will,
When the road you’re trudging seems all uphill,
When funds are low and the debts are high,
And you want to smile but you have to sigh,
When care is pressing you down a bit,
Rest if you must, but don’t you quit.

Life is queer with its twists and turns,
As every one of us sometimes learns,
And many a failure turns about,
When he might have won if he’d stuck it out.
Don’t give up, though the pace seems slow -
You may succeed with another blow.

Often the goal is nearer than
It seems to a faint and faltering man;
Often the struggler has given up
When he might have captured the victor’s cup,
And he learned too late, when the night slipped down,
How close he was to the golden crown.

Success is failure turned inside out -
The silver tint of the clouds of doubt,
And you never can tell how close you are -
It may be near when it seems afar;
So stick to the fight when you’re hardest hit -
It’s when things seem worst that you mustn’t quit.

Bob Proctor

And this a quote I like

We learn wisdom from failure much more than from success; we often discover what will do, by finding out what will not do; and probably he who never make a mistake never made a discovery. Samuel Smiles

Banyak ilmu saya dapat, dan rasanya banyak buku saya baca. Sekurang-kurangnya, taklah masa saya terbuang begitu sahaa, ada juga ilmu saya perolehi. Yang penting, usaha tak boleh seperti melepaskan batuk di tepi tangga, kena berusaha, tabah dan konsisten, kan? TA fighting.

0 comments: