Jom Struktur Kewangan

Giler cepat langsai hutang... ========================================== Assalamualaikum Kebanyakan dari kita tidak boleh mengelak dari berhutang , terutama jika melibatkan pembelian yang mahal harganya seperti motosikal , kereta , rumah dan sebagainya. Tahukah korang yang semua hutang-hutang ini boleh dilangsaikan dalam tempoh yang lebih singkat tanpa perlu bekerja keras mencari pendapatan tambahan jika tahu caranya. Cuba lihat testimoni ahli urusinsan seumur hidup yang dikempilkan. Mereka berjaya melangsaikan hutang dalam tempoh yang singkat. Sertai program keahlian seumur hidup jika anda ingin bebas hutang https://www.urusinsan.info/?ref=Doralin

Sunday, January 6, 2008

Anda suka bercakap / Berbual tapi elakkan

  1. Berbohong ketika bergurau atau dalam keadaan serius keran asemua itu tetap menjadi dosa
  2. Mengumpat, iaitu membicarakan seseorang menegnai perkara atau hal yang tidak disukai. Ini pastinya menyentuh soal maruah
  3. Menghasut iaitu mengadu domba dua orang yang saling berbaik sehingga menimbulkan permusuhan.
  4. Berbual-bual yang tidak berfaedah atau berbantah-bantah sehingga langsung tidak menimbulkan faedah.
  5. Memuji-muji secara berlebih-lebihan dengan niat untuk menyebut kelebihan atau kemuliaan supaya dipandang orang.
  6. Mengutuk, mencaci, memburuk-burukkan orang lain dengan niat yang diketahuinya akan menyebabkan mudarat atau musibah di segi moral kepada orang berkenaan.
  7. Terlalu berlebihan dalam soal bergurau atau mentertawakan orang kerana akhirnya orang lain akan hilang rasa hormat apda diri kita dan ada kemungkinan satu hari annti kita pula akan jadi bahan guruauan orang.
  8. Memandang hina atau memperolok-olokkan kekurangan dan aib orang lain sehingga boleh menjatuhkan air muka mereka
  9. usah memberi pujian atau memberi penghormatan seara berlebihan atau keterlaluan kerana pujian atau penghormatan itu sebenarnya mengandungi kepura-puraan atau sifat golongan orang munafik.
Saya pun suka bercakap. Dulu masa kecil orang panggil saya kepoh. Tapi bagi saya apa pun yang kita buat, pasti ada hadnya.

Orang kata terlajak perahu boleh diundur, tapi terlajak kata binasa.

lagi sebab pulut santan binasa, sebab mulut badan merana. Jadi renung-renungkanlah ye. :)

0 comments: