Nuffnang

Wednesday, March 24, 2010

Keluar dari kepompong

Betul tak ejaan? dahulu blog ini saya buat sebab nak cari duit, then bile tau sebenarnya tak semudah yang disangka, saya jarang update blog. Betul lah kata orang, kalau kita buat sesuatu kerana duit, memang tak kekal lama. Tapi lama-lama sedar bahawa sebenarnya saya suka mengarag. Saya gemar membaca dan sentiasa keluar idea untuk menulis, tapi kerana penyakit M, selalu menangguhkannya dan lama-lama hilang. Blog ni juga pernah menjadi tempat saya meluah perasaan tak puas hati, marah pada sesuatu. Sayangnya pada blog ni.

Sebab nama tanam anggur kerana saya pernah jadi penanam anggur. Saya tahu perasaan penanam anggur, tapi saya belajar banyak perkara ketika jadi penanam anggur tu. Antaranya yang utama, saya tak boleh mengalah. Saya perlu terus berusaha dan mestti kuatkan semangat. Hidup, tak mudah kan?

Sekarang, saya akan lebih terbuka dengan keadaan diri saya dan belajar menerima keadaan dengan hati cekal dan tabah. Walau apa pun, jangan mengalah.

Buat permulaan, pemilik blog ni, adalah seorang guru sekolah rendah. Seorang perempuan dan berasal dari Johor. Ini blog saya sebagai seorang guru : ) http://teacherwindylane.blogspot.com

Selamat berkenalan semua. (Blog ni dah hampir berusia tiga tahun, maaf)

pentingnya kenal diri sendiri

Dulu saya anggap, sesuatu berlaku kerana ia berlaku, maknanya, saya tak ada kuasa atau kekuatan untuk mengelakkanya ia dari berlaku. englishnya : It just happen", tapi ia tak sebenarnyakan. Kita Ada pilihan, nak buat atau tak, sebab itu ada pepatah mengatakan, fikir sebelum buat. Dulu saya pun suka terjah je, tapi sekarang dah semakin berusia, dah boleh berfikir. Selalu kata pada diri sendiri, tenang, tenang, tenang.

Dulu saya tak amik kisah sapa saya sebenarnya, yang penting jalan. Kini saya mula kenal diri sendiri, nak tau kenapa PENTINGNYA  kenal diri sendiri? Bila anda semakin kenal diri sendiri, semakinlah anda akan sayang diri anda. Betul, tak cuba, try.

Dulu saya sering nak mencari orang nak luahkan perasaan and sentiasa harap akan ada orang akan faham diri ini, then sekarang faham, macam manalah nak orang lain faham keadaan diri kita, kalau tuan punya diri sendiri tak faham pun perasaan sendiri. Bila dah kenal diri sendiri, tau minat and tahu apa matlamat diri sendiri dan dah mula ada fokus sendiri. Hmm, mungkin saya lambat, tapi biar lambat, tapi dapat.

Apa pun hidup kena teruskan, tapi kena teruskan dengan penuh semangat dan berjaya. :)